Amintirile peregrinului apter

Amintirile peregrinului apter - Valeriu Anania
Pret: 42,70 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roAmintirile peregrinului apter
  • Autor: Valeriu Anania
  • Editura: Polirom
  • Colectia: Seria De Autor Valeriu Anania
  • Categoria: Nuvele si povestiri
  • ISBN: 978-973-46-1472-1
  • An aparitie: 2009
  • Numar de pagini: 336
  • Format carte: 160 x 235 mm
Comanda acum "Amintirile peregrinului apter - Valeriu Anania" de pe libraria ishop la pretul de 42,70 lei
Descriere carte:
Potrivit marturiei autorului, ?aceasta carte s-a zamislit sub pamint?, intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hirtie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate in jurul unui personaj simbolic ? ingerul care si-a pierdut aripile ? care, prin calatoriile lui in spatiul fascinant al manastirilor romanesti, prilejuieste o incursiune in trecutul istoric si legendar al locurilor. Un amestec de prezent si ecouri ale unor evenimente istorice de care se leaga inaltarea manastirilor Olteniei , de mitologie crestina si profan, de omenesc si supraomenesc ce aminteste de creatia lui V. Voiculescu si Mircea Eliade. Conflictul dintre familia lui Constantin Brincoveanu si aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brincoveanu, in peretele bisericii, acuzata de vrajitorie de catre Stefan Cantacuzinul si doamna sa Pauna, figura lui Mircea Ciobanul si a doamnei Chiajna sint doar citeva fapte si personalitati care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu intregul nostru trecut istoric.

?Ceea ce numim indeobste orizontul fantastic al prozei lui Valeriu Anania ar apartine mai degraba deschiderilor catre sacru pe care le practica un spirit religios. Nuvelele din Amintirile peregrinului apter sint admirabile hierofanii, superb poetice pe aceasta directie. ?Imaginarul? nu este subordonat necesitatilor si ambitiilor auctoriale. El se integreaza unui program ?culturalizator?. Calatoriile peregrinului vor sa dea (alt) temei legendelor, istoriilor, ?povestilor? dintr-un tinut. Sa resacralizeze ceea ce trecerea a desacralizat.? (Cornel Ungureanu)
?Demersul epic al lui Valeriu Anania din Amintirile peregrinului apter pare unul ce se inscrie netagaduit in linia ?traditionala? a povestirii noastre moderne, asezindu-se la incheierea unui posibil cvadrilater ale carui celelalte unghiuri le-ar fixa Gala Galaction, Mircea Eliade si V. Voiculescu. Povestirile si nuvelele sale aduc mirajul misterelor de inceput de lume, faptica lor fiind inviata adesea din vremuri foarte indepartate, aureolate de un fabulos fantastic, dedus dintr-o mitologie crestina ce dizolva marturia documentului concret istoric in ?posibilitatea unei simple legende?, cu reverberatii profunde in constiinta morala a unei epoci revolute ce-si afla corespondente perfecte in contemporaneitatea noastra imediata. Peregrinarile mereu tinarului apter se petrec nu atit intr-o arie geografica ? calator dintr-un loc in altul, de la o manastire la alta ?, cit mai ales in lungul veacurilor, de la un timp la altul, de la o intimplare cu rezonante in semnificatia istorica la alta, de la un personaj implicat veacului sau la un altul fixat pe coordonatele altui ev.? (Constantin Cublesan)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Amintirile peregrinului apter
Cartea Amintirile peregrinului apter in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Amintirile peregrinului apter - Valeriu Anania" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Minciunile femeilor - Ulitkaia Ludmila Urmatoarea carte recomandata din categoria Nuvele si povestiri
Ulitkaia Ludmila
13,50 lei
Povesti si Legende Japoneze - McALPINE Helen, McALPINE William, Ilustr. KIDDELL-MONROE Joan, Trad. FRATILA Augustin Urmatoarea carte recomandata din categoria Nuvele si povestiri
McALPINE Helen, McALPINE William, Ilu...
13,41 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Nuvele si povestiriCarti recomandate din categoria Nuvele si povestiri