Rugati-va sa nu va creasca aripi

Rugati-va sa nu va creasca aripi - Octavian Paler
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roRugati-va sa nu va creasca aripi
Comanda acum "Rugati-va sa nu va creasca aripi - Octavian Paler" de pe libraria ishop la pretul de 37,95 lei
Descriere carte:
Initial, aceasta carte trebuia sa fie o simpla versiune romaneasca a unui volum aparut in Franta in 1991, alcatuit pe baza textelor alese de autor din volumele Polemici cordiale si Viata ca o corida , publicate in 1983 si, respectiv, 1987. Ulterior, dorinta de a o imbogati in latura ei confesiva a impus mai multe adaugiri care au cerut, fireste, unele renuntari, pentru a nu impovara numarul de pagini. In eseurile, scrisorile, discursurile si convorbirile imaginare din acest fals apel la mediocritate, vocea auctoriala are in mod evident tendinta de a-si submina propriul discurs, abandonind din start arma cea mai eficienta a agresiunii intelectuale: ironia. Paler abordeaza teme morale sau estetice utilizind in mod constant personaje simbolice pentru a pune in scena infruntarea dintre trecut si prezent.

 ?In Rugati-va sa nu va creasca aripi Paler utilizeaza simbolurile pentru a pune in scena infruntarea sa preferata: trecut versus prezent. Autorul face parte din galeria marilor pesimisti: e complet lipsit de acea orbire atit de necesara citeodata supravietuirii. Privirea lui e intotdeauna indreptata spre trecut, insa nu spre unul ?glorios? (varianta banala a pesimismului), ci tocmai spre acela pictat in culorile infringerii. Daca privirea aruncata in viitor a Casandrei ii aducea acesteia moartea, privirea intoarsa spre trecut, pentru a-l pune mereu in oglinda strimta a prezentului, va condamna ginditorul, in orice societate, la singuratate...? (Bogdan-Alexandru Stanescu)

 ?Octavian Paler este, probabil, unul dintre intelectualii romani ai ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit ?director de constiinta?. Iar de nu e singurul, este in chip sigur cel mai indreptatit sa fie numit asa. Dens, consistent, cuvintul lui avea o greutate naturala. O gravitate naturala. Niciodata usuratic...? (Alex. Stefanescu)  

?Octavian Paler crede ca personalitatea umana are trei dimensiuni: viata publica, viata privata si viata secreta. Primele doua nu l-au interesat (spune autorul), doar a treia a fost tinta principala a scrierii lui. Viata secreta inseamna vis, subconstient, obsesie, tot ce este incontrolabil, ce nu poate fi construit.? (C. Rogozanu)

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Rugati-va sa nu va creasca aripi
Cartea Rugati-va sa nu va creasca aripi in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Rugati-va sa nu va creasca aripi - Octavian Paler" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Memorii - David Prodan Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
David Prodan
3,11 lei
Stela Popescu - Rhea Cristina Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Rhea Cristina
13,00 lei
Kaputt - Curzio Malaparte Urmatoarea carte recomandata din categoria Biografii / Memorialistica
Curzio Malaparte
44,91 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Biografii / MemorialisticaCarti recomandate din categoria Biografii / Memorialistica