Razboiul civil european 1917-1945

Razboiul civil european 1917-1945  - Ernst Nolte
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roRazboiul civil european 1917-1945
  • Autor: Ernst Nolte
  • Editura: Corint
  • Colectia:
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 973-86878-8-8
  • An aparitie: 2005
  • Numar de pagini: 520
  • Format carte: 15,5 x 23,5 cm
Comanda acum "Razboiul civil european 1917-1945  - Ernst Nolte" de pe libraria ishop la pretul de 42,75 lei
Descriere carte:
Prin cartea de fata, cititorii romani au la dispozitie lucrarea fundamentala a istoricului german Ernst Nolte, Razboiul civil european. 1917-1945, generatoare de aprinse controverse. Chiar si in publicatiile din Romania au aparut critici severe la adresa lui Ernst Nolte, incat cei care le-au citit pot fi mirati ca el beneficiaza acum de o talmacire in limba romana. Cum, se vor intreba cei la curent cu critici atat de severe la adresa lui Nolte, este tiparit un istoric preocupat sa justifice fascismul?

Cititorii acestei carti - suntem siguri - se vor convinge ca acuzatiile aduse lui Ernst Nolte sunt lipsite de orice fundament. Nu numai ca istoricul german nu a incercat nici un fel de indreptatire a fascismului, in general, si a regimului nazist, in special, ci, dimpotriva, printr-o analiza pe cat de documentata, pe atat de patrunzatoare a comunismului si fascismului, a relevat divergentele si convergentele dintre aceste ideologii si sisteme. Cartea lui Nolte este o contributie fundamentala la cunoasterea celor doua regimuri totalitare si nimeni - specialist sau cititor "obisnuit" - nu se poate lipsi - daca vrea sa inteleaga secolul al XX-lea, "secolul extremelor", dupa cunoscuta formula a lui Eric Hobsbawm - de lectura cartii de fata. Cartea sa este o paralela intre bolsevism si national-socialism, forma radicala a fascismului (de aici, deosebirea de fascismul italian), intre Partidul Comunist sovietic si Partidul National-Socialist, ambele "partide de razboi civil", adica organizatii politice, care, ajunse la putere, dezlantuie razboiul impotriva unei parti a populatiei din statul aflat sub controlul lor. Bolsevicii, in numele luptei de clasa, au trecut la lichidarea burgheziei urbane si rurale (culacii/chiaburii). Nazistii au trecut - si ei - la eliminarea adversarilor politici si, asociindu-i pe evrei comunismului, au decis exterminarea lor, in numele criteriului rasei. Ceea ce a scandalizat pe unii a fost relevarea de catre Nolte a anterioritatii "modelului" sovietic in raport cu cel nazist: inainte de Auschwitz a fost Gulagul. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Razboiul civil european 1917-1945
Cartea Razboiul civil european 1917-1945  in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Razboiul civil european 1917-1945 - Ernst Nolte" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Tezaurul de la Siania - Dumitru Manolache Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Dumitru Manolache
25,65 lei
Invataminte din razboiul in curs - Radu R. Rosetti Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Radu R. Rosetti
13,30 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie