Poezii

Poezii - Geo Dumitrescu
Pret: 33,25 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roPoezii
  • Autor: Geo Dumitrescu
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Poezii
  • Categoria: Poezie
  • ISBN: 973-99592-9-6
  • An aparitie: 2000
  • Numar de pagini: 312
  • Format carte: 13 x 20 cm, editie de lux, cartonata
Comanda acum "Poezii - Geo Dumitrescu" de pe libraria ishop la pretul de 33,25 lei
Descriere carte:
Cu ocazia aniversarii a 80 de ani de catre Geo Dumitrescu , editura Curtea Veche a publicat editia completa si definitiva a Operei sale poetice ( Aritmetica, Libertatea de a trage cu pusca, Furtuna in Marea Serenitatii, Aventuri lirice, Nevoia de cercuri, Jurnal de campanie, Africa de sub frunte ). Cartea este ingrijita chiar de autor si are o prefata semnata de Eugen Simion in care este confirmata valoarea creatiei lui Geo Dumitrescu: Geo Dumitrescu si-a format, inca de la inceput, un stil, si stilul sau poetic s-a impus. Este stilul unei generatii si stilul unei personalitati care refuza sa se clasicizeze, sa se ia cum se spune in serios, facand opozitie literaturii din interiorul literaturii. Prin acest continuu exercitiu al contestatiei, stilul, ca si omul, refuza sa imbatraneasca. Geo Dumitrescu este unul dintre poetii cei mai importanti dupa razboi.

Fiecare capitol al cartii este insotit de desenele si facsimilele din manuscrisele autorului. Lucrarea mai cuprinde un indice alfabetic al poeziilor, referinte critice si nota autorului: Editia de fata, pe care o prezinta Curtea Veche, distinsa editura cu afinitati mateine, intr-o tinuta aleasa, cordiala si aluziv-omagiala fata de iminentul nimb octogenar (dar si optzecist, oarecum!) al autorului, este desigur un fapt de istorie literara. (...) Criticii, de altfel, sunt convocati si de data asta, in anexa cartii, ca un pretios auxiliar al lecturii

Eugen Jebeleanu : Poetii adevarati poarta, uneori fara macar sa stie, cate un semn. Semnul li-este sapat in inima. El poate sa fie, ca la Poe, un corb, ca la Eminescu, o faptura ciudata cu fata scaldata in pletele nesfarsite ale Melancoliei (...). Poet adevarat fiind, Geo Dumitrescu isi are si el semnul sau. Semnul acesta (...) este, fara doar si poate, Cercul. Cercul, simbol al implinirilor armonioase, al zborului fara oprire. (...) Toate splendidele izvoare ale inspiratiei sunt captate si folosite de Geo Dumitrescu pentru a infrumuseta, spaland de ceea ce este impuritate, fata Omului. (...) Pentru ca, mi se pare, poezia trebuie sa-ti faca nu numai placere, ea trebuie sa-ti dea si incredere in vointa omului de a ramane Om. Chiar daca inima ia, si nu o data, forma lacrimii, traiectoria zborului neintrerupt trebuie aparata. Cu orice pret. E ceea ce face Geo Dumitrescu.

Dragos Vranceanu : Poeziile din Libertatea de a trage cu pusca au sarit peste suprarealism ca peste niste focuri aprinse de copii batrani, si cu o fericita barbatie precoce, s-au luat la tranta cu lucrurile asa cum sunt si indeosebi cu razboiul.

Perpessicius: Intr-un ciclu, Furtuna in Marea Serenitatii, cu titlu imprumutat s-ar zice, ortografiei selenare, Geo Dumitrescu aduna laolalta multe din cele mai frumoase si mai complexe poeme de iubire ale lirismului nostru, ceea ce spune indeajuns, daca punem la socoteala si varsta acestui lirism, si calitatea lui.

argumente imi curgeau pe tampla...

Ne salutam asa: mai intai asezam mana
pe obrazul ei, apoi o mutam usor
pe obrazul meu, aducand intre degete
un fir de racoare. Prin asta,
temperaturile noastre deveneau egale,
apoi, din nou le faceam sa difere
alergand unul prin celalalt...
Treceam prin lungi coridoare de umbra,
prin grele urcusuri
si bucurii tulburi si galbene,
apoi ne-ntorceam
in caderi libere, ametitoare,
despovarati de timp si de trupuri,
tacuti si albi...


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Poezii
Cartea Poezii in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Poezii - Geo Dumitrescu" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Gitanjali. Jertfa lirica - Rabindranath Tagore Urmatoarea carte recomandata din categoria Poezie
Rabindranath Tagore
8,07 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
PoezieCarti recomandate din categoria Poezie