Ecologie generala

Ecologie generala - Pricope Ferdinand, Mazareanu Constantin
Pret: 47,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roEcologie generala
Comanda acum "Ecologie generala - Pricope Ferdinand, Mazareanu Constantin" de pe libraria ishop la pretul de 47,50 lei
Descriere carte:
Ecologia, ca stiinta s-a consacrat in jurul anului 1900, dar radacinile ei sunt mult mai vechi si se leaga practic de istoria omenirii. Pe masura ce s-a detasat de animale si a inceput sa practice agricultura si cresterea vitelor, omul s-a interesat tot mai mult de conditiile in care traiesc vietuitoarele, de pretentiile lor fata de factorii de mediu. Astfel, s-au nascut germenii unei ecologii precoce, empirice.

Termenul de ecologie a fost folosit prima data de marele naturalist german Ernest Haeckel in 1866. El este compus din doua cuvinte preluate din limba greaca: oikos, care inseamna casa, gospodarie, economie si logos, care inseamna stiinta. in definitia lui Haeckel, ecologia este stiinta luptei pentru existenta, stiinta economiei naturii, a gospodaririi naturii.

De-a lungul celor peste 140 de ani de utilizare, ecologia a primit numeroase definitii, care au cautat sa-i dea un contur si un continut mai precis. in ele se reflecta doua categorii de conceptii: unele pun accentul pe relatiile dintre organisme, fiind din acest punct de vedere mai aproape de viziunea lui Haeckel, altele privesc ansamblul relatiilor intre vietuitoare, precum si dintre acestea si mediul in care traiesc. Redam in continuare cateva definitii formulate dupa anul 1970. R. Dajos (1970): Ecologia este stiinta care studiaza conditiile de existenta a fiintelor si interactiunile de orice natura, care exista intre aceste fiinte si mediul lor. C. F. Sacchi I. Testard (1971): Ecologia este disciplina ecologica care studiaza raporturile dintre organisme si mediul lor inconjurator.

E. Odum (1971): Ecologia studiaza nivelurile de organizare superioare celui individual si anume populatii, biocenoze, ecosisteme si biosfera.

E. Stugren (1982): Ecologia este stiinta interactiunilor in sistemele supraindividuale.

N. Botnariuc si A.Vadineanu (1982) Ecologia studiaza sistemele supraindividuale de organizare ale materiei vii (populatii, biocenoze, biosfera) integrate in mediul lor abiotici?

Interactiunea dintre organisme, precum si dintre ele si mediul abiotic reprezinta o lege a naturii, constituie un mecanism general al universului. Ea este posibila datorita unitatii materiei in univers, prin faptul ca organismele contin aceleasi elemente chimice care se gasesc in sistemele lipsite de viata.

Ecologia studiaza de asemeni, cele mai importante fenomene vitale din biosfera ca: variatia numerica a populatiilor, productivitatea biologica, sanatatea mediului de viata.

Cercetarile din ultimul timp au demonstrat ca si omul trebuie sa se supuna legilor naturii, care guverneaza echilibrul materiei in cadrul biosferei. Din nefericire, in goana dupa profituri mari si imediate, omul a provocat naturii, dezechilibre grave cumar fi:
- extragerea, pentru consumul propriu, a unor vietuitoare, peste limita capacitatii de refacere a efectivelor speciilor respective;
- exploatarea haotica si rapida a resurselor minerale ale solului si subsolului;
- deversarea deseurilor industriale si menajere in mediu, fara o tratare prealabila corespunzatoare;
- utilizarea substantelor chimice (pesticide) pentru combaterea bolilor si daunatorilor in agricultura.

Toate aceste activitati au declansat pe Terra o criza ecologica, care exercita numeroase presiuni negative asupra conditiilor de existenta si supravietuire a lumii vii, manifestata prin:
- scaderea productivitatii biologice a ecosistemelor naturale si adesea chiar a celor antropice;
- limitarea hranei disponibile pentru populatiile umane;
- cresterea gradului de poluare a mediilor vitale (apa, aer, sol) precum si a produselor sau resurselor pe care omul le obtine din aceste medii.

Ca rezultat al obiectivelor sale legate de cunoasterea si prognoza evolutiei sistemelor biologice de nivel supraindividual, ecologia a devenit o stiinta a supravietuirii, ea oferind informatiile si caile prin care omul ar putea sa salveze biosfera de la o catastrofa. Astfel, ecologia capata tot mai pregnant un rol educativ, informational si decizional.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Ecologie generala
Cartea Ecologie generala in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Ecologie generala - Pricope Ferdinand, Mazareanu Constantin" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
ATESTAT - Probleme rezolvate - Roxana Tamplaru, Nicolita Guta Urmatoarea carte recomandata din categoria Educatie / Invatamant
Roxana Tamplaru, Nicolita Guta
5,22 lei
Metodica pentru perfectionarea maistrilor instructori - Petru Cociuba , Eugen Radu , Paul Matos , Letitia Ana Morariu , Hortensia Alice Mot Urmatoarea carte recomandata din categoria Educatie / Invatamant
Petru Cociuba , Eugen Radu , Paul Mat...
4,75 lei
Educatie pentru sanatate clasa I - Florica Ancuta, Marinela Florea, Aurelia Arghirescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Educatie / Invatamant
Florica Ancuta, Marinela Florea, Aure...
6,65 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
Educatie / InvatamantCarti recomandate din categoria Educatie / Invatamant