Cazul Nichita Dumitru

Cazul Nichita Dumitru - Doina Jela
Pret: 28,50 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCazul Nichita Dumitru
  • Autor: Doina Jela
  • Editura: Curtea Veche
  • Colectia: Istoria timpului prezent
  • Categoria: Istorie
  • ISBN: 978-973-669-998-6
  • An aparitie: 2010
  • Numar de pagini: 408
  • Format carte: 13 ? 20 cm
Comanda acum "Cazul Nichita Dumitru - Doina Jela" de pe libraria ishop la pretul de 28,50 lei
Descriere carte:
Incercare de reconstituire a unui proces comunist 29 august - 1 septembrie 1952. Editia a II-a revizuita si adaugita

  ??Nu stiti cat m-a bucurat scrisoarea dvs. E destul de rar ca un scriitor sa semene cu ceea ce crezi despre el citindu-i cartea.   Dvs. semanati. Deoarece, si e singurul punct asupra caruia nu sunt de acord cu dvs., nu sunteti o ziarista (oricat de talentata ar fi aceasta), ci un adevarat scriitor. N-ati vazut cum v-a iesit cartea? Ca un roman. Tehnicile foarte moderne (daca va face placere, le numim si postmoderne, tot a devenit conceptul un fel de sac atotcuprinzator): notele in text, interventia auctoriala, dezvaluirea progresiva a personajelor (in etape si cu suspans), totul apartine epicului de cea mai buna speta. Doar ca armele fictionale sunt de data aceasta puse in slujba adevarului istoric si a adevarului pur si simplu. (?) Dvs. il inchipuiti si dibuiti pe ?Acarul (dvs.) Paun? exact ca pe un personaj de roman, fara a sacrifica nici ceea ce s-a petrecut cu adevarat, dimpotriva, recladiti aceasta teribila realitate pe scheletul arhivelor, interogandu-i sensurile si reconstituind-o in cotidianul fricii, delatiunii, demisiilor. Adica, spre deosebire de ceilalti scriitori,   nu va e frica sa va apropiati de bogatia epica a groaznicelor evenimente din a doua jumatate a veacului, nici sa constatati mutatiile psihologice si sociale produse de presiunea totalitara. Iata de ce demersul dvs. mi se pare exemplar. (?)?

Monica Lovinescu (din scrisoarea adresata autoarei, 10 martie 1996) 

Doina Jela (n. 1 martie 1951, Vadu, Constanta)

Studii: Universitatea Bucuresti, Facultatea de Filologie, sectia Romana-Franceza (1970-1974)

Intre 1974 si 1986 a fost profesoara de limba franceza la Scoala Generala Valea Dacilor, Medgidia, judetul Constanta, iar intre 1986 si 1990 ? la mai multe scoli (40, 41, 3 si 19) din Constanta.

Intre 1990 si 1995 a fost redactor la revista Tomis din Constanta, iar intre 1997 si 2004, redactor responsabil de colectie la Edi­tura Humanitas, Bucuresti, ocupandu-se de colectiile: ?Memorii, Jurnale, Convorbiri?, ?Procesul Comunismului? si Seria ?Istorie?.

Din 2004 si in prezent este editor la Curtea Veche Publishing, coordonator al colectiei ACTUAL.

Este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Inainte de debut (cu editia I a acestei carti), si dupa, a publicat articole, eseuri, interviuri in periodice: Romania literara, Romania libera, Adevarul literar si artistic, Universul cartii, Dilema, Vatra, Observator-M?nchen etc., Observatorul Cultural, Tomis, Constanta.

Volume publicate: Telejurnalul de noapte, 1997 (editia a II-a, 2005); Aceasta dragoste care ne leaga, 1998 (editia a II-a, 2004); Drumul Damascului. Spovedania unui fost tortionar, 1999 (editia a II-a, 2002), carte ecranizata de Lucian Pintilie in Dupa-amiaza unui tortionar, 2001; Lexiconul negru ? Unelte ale represiunii comuniste, 2001; Afacerea Meditatia Transcendentala, in colaborare cu Catalin Strat si Mihai Albu; Reusesti sau mori ? convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski, 2003; Ungaria ?56 ? Revolta mintilor si sfarsitul mitului comunist, in colaborare cu Vladimir Tismaneanu (2006); O suta de zile cu Monica Lovinescu, 2008.

A ingrijit mai multe editii printre care Razboiul de 30 de zile, Ultimii sapte ani de-acasa, Un ziarist in dosarele Securitatii   (N.C. Munteanu).

Traduceri publicate: din franceza ? Philippe Malaurie, Antologia gandirii juridice,1996; Edouard Behr, Saruta mana pe care n-o poti musca (in colaborare), 1999; Edouard Behr, O America infricosatoare, 1999, 2004; Stephane Courtois, Cartea neagra a comunismului (in colaborare), 1998; Boris Souvarine, Stalin, 1999; Marguerite Yourcenar, Lovitura de gratie, 2004, 2007; Olga Lossky, Recviem pentru un cui, 2005; Stephane Courtois, O noapte atat de lunga, 2008. Din engleza: Do or Die ? Interview with Vladimir Bukovsky, Anne Applebaum, Gulag (neaparuta) si altele.

A prefatat un numar de carti, in special de istorie recenta.

Alte activitati: a fondat si a functionat mai multi ani ca secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania, filiala romaneasca a Asociatiei Jurnalistilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ).

Prima editie a volumului Cazul Nichita Dumitru (Humanitas, 1995) a stat multe saptamani in fruntea topului librarilor la prima sa aparitie si a primit premiul Cartea Anului, acordat de Societatea Romano-Americana.


Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Cazul Nichita Dumitru
Cartea Cazul Nichita Dumitru in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Cazul Nichita Dumitru - Doina Jela" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
Exista istorie adevarata? - Djuvara Neagu Urmatoarea carte recomandata din categoria Istorie
Djuvara Neagu
0,00 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
IstorieCarti recomandate din categoria Istorie