Capete gnostice

Capete gnostice - Sf. Maxim Marturisitorul
Pret: 23,75 Lei
(pretul include TVA)
Disponibilitate:
Carte disponibila in libraria online ishop.roCapete gnostice
Comanda acum "Capete gnostice - Sf. Maxim Marturisitorul" de pe libraria ishop la pretul de 23,75 lei
Descriere carte:
Despre Maxim s-a spus ca ar fi ultimul ganditor independent al Bisericii bizantine, iar atentia pentru evenimentele exterioare este inlocuita la el de una pentru prefacerile interioare din viata ascetica. Cel din urma aspect este, de altfel, si una din cauzele ce confera conceptiei teologice a lui Maxim un loc singular in istoria patristicii rasaritene. Mai precis, Maxim reuseste sa realizeze o legatura directa intre spiritualitatea vietii crestine si speculatiile teologice propuse de scriitorii alexandrini si Pseudo-Dionisie Areopagitul, construind o imagine unitara a iconomiei Logosului divin in lume si in om. Cele doua sute de capete gnostice, scrise probabil catre 634, concentreaza viziunea teologico-mistica a lui Maxim pe o lungime a scrierii de sapte ori mai mica decat Raspunsuri catre Thalasie. Scurtimea tratatului este cauzata de faptul ca, spre deosebire de scrierile anterioare, Maxim renunta la stilul didactic. Capetele nu au un destinatar, asa cum au lucrarile sale precedente. Forma scrierii sub forma capetelor nu era noua in literatura patristica, fiind exploatata de Evagrie Ponticul, dar si de multi alti scriitori din mediul ascetic. Spre deosebire, totusi, de alte scrieri similare, Capetele gnostice ale lui Maxim dovedesc o puternica coerenta interna ascunsa sub aparenta fragmentaritatii gandurilor. Spre sfarsitul tratatului (la 2, 85), Maxim insusi ofera implicit dovada ca nici unul din capete nu este introdus intamplator. Despre maniera in care Maxim va fi intentionat sa-i fie citite capetele, nu aflam din aceasta scriere, ci din prologul Capetelor despre dragoste. Maxim il previne pe destinatarul scrierii, Elpidie, asupra faptului ca trebuie sa ia aminte cu straduinta la fiecare din capete. Totodata, avertizeaza asupra caracterului ezoteric al capetelor - multe din ele nu vor fi intelese de toti - , motiv pentru care recomanda ca multe din sa fie mult cercetate impreuna de catre multi.

Vezi mai multe detalii pe libraria ishop.ro Vezi mai multe detalii despre Capete gnostice
Cartea Capete gnostice in librarie
Fotografiile cartilor prezentate in acest catalog online au caracter informativ si pot exista diferente intre aceastea si cartile respective. Informatiile despre cartea "Capete gnostice - Sf. Maxim Marturisitorul" sunt informative, pot fi schimbate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.
CARTI PE ACEEASI TEMA
si subiect apropiat..
3 recomandari Cartea.ro
O istorie a Bibliei ebraice - Mihai Valentin Vladimirescu Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Mihai Valentin Vladimirescu
23,70 lei
Sfanta Fecioara de Guadalupe. Miracolul din Mexic - Fratele Bruno Bonnet-Eymard Urmatoarea carte recomandata din categoria Religie
Fratele Bruno Bonnet-Eymard
23,75 lei

Intoarce-te sa vezi
cartile din categoria
ReligieCarti recomandate din categoria Religie